Już 27 października odbędzie się 3. finał Kulinarnego Pucharu Polskiego Mięsa Wieprzowego i Wołowego – konkursu kulinarnego dla uczniów szkół gastronomicznych, zorganizowany przez Związek POLSKIE MIĘSO.
Zadania finałowe
Finaliści, wyłonieni spośród dziesiątek zgłoszeń, zmierzą się z dwoma zadaniami, które wymagają perfekcyjnej techniki i kreatywnego podejścia do tradycji:
- Przystawka: Nowoczesna interpretacja tatara z polskiej wołowiny.
- Danie główne: Perfekcyjnie przygotowany klasyczny kotlet schabowy z polskiej wieprzowiny.
Dania banalnie łatwe czy też trudne w swej prostocie? Z pewnością zostaną kreatywnie przygotowane z wkładem ogromnego wysiłku. Zawodnicy będą mieli ograniczony czas, by zaprezentować swoje umiejętności przed jury.
Finaliści konkursu
O prestiżowy Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa Wieprzowego i Wołowego powalczy 10 dwuosobowych drużyn ze szkół gastronomicznych, które udowodniły, że polska wołowina i wieprzowina inspirują do tworzenia mistrzowskich dań.
Poniżej pełna lista zakwalifikowanych drużyn:
- Maria Solińska i Hubert Hyzopski (Zespół Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku);
- Faustyna Krupa i Anna Monica (Zespół Szkół nr 7 w Tychach);
- Alessia Czyżyk i Magdalena Bławat (ZSGH Gdańsk);
- Agata Wojtasik i Zofia Sierant (Zespół Szkół Gastronomiczno-Usługowych w Chorzowie);
- Thomas Courtin i Lilianna Czyż (Zespół Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej Górze);
- Aleksandra Bąkowska i Jakub Nowakowski (Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu);
- Jakub Markowski i Natalia Wysocka (Zespół Szkół im. Ks. Jana Krzysztofa Kluka w Wojewodzinie);
- Joanna Pampuch i Mykyta Halushko (Zespół Szkół Zawodowych nr. Im. Bronisława Koraszewskiego w Opolu);
- Dominika Juchniewicz i Julia Torucka (Zespół Szkół Ekonomicznych i Technicznych im. S. Mikołajczyka w Pasłęku);
- Jan Adamczyk i Jędrzej Kacprzyk (Zespół Szkół Gastronomicznych Poznańska w Warszawie).
Cel i organizacja wydarzenia
Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa Wieprzowego i Wołowego jest konkursem ogólnopolskim, skierowanym do uczniów szkół gastronomicznych z całej Polski. To projekt realizowany w całości z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego oraz Funduszu Promocji Mięsa Wołowego.
Jego celem jest popularyzacja stosowania wysokiej jakości polskiego mięsa wieprzowego i wołowego w branży HoReCa.
Miejsce i patronat
Finał po raz trzeci odbędzie się w Instytucie Kulinarnym Transgourmet przy hali Selgros w Mysiadle, a za jego sprawne przeprowadzenie odpowiada Akademia Kulinarna Marcina Budynka.
Konkurs jest objęty patronatem Stowarzyszenia Klub Szefów Kuchni, którego członkowie zasiądą w Jury.
Opracowano przez Związek POLSKIE MIĘSO.
Źródło grafiki: Związek POLSKIE MIĘSO