Trzecia edycja Kulinarnego Pucharu Polskiego Mięsa Wołowego i Wieprzowego rozstrzygnięta

24 paź, 2025

Już 27 października odbędzie się 3. finał Kulinarnego Pucharu Polskiego Mięsa Wieprzowego i Wołowego – konkursu kulinarnego dla uczniów szkół gastronomicznych, zorganizowany przez Związek POLSKIE MIĘSO.

Zadania finałowe

Finaliści, wyłonieni spośród dziesiątek zgłoszeń, zmierzą się z dwoma zadaniami, które wymagają perfekcyjnej techniki i kreatywnego podejścia do tradycji:

  1. Przystawka: Nowoczesna interpretacja tatara z polskiej wołowiny.
  2. Danie główne: Perfekcyjnie przygotowany klasyczny kotlet schabowy z polskiej wieprzowiny.

Dania banalnie łatwe czy też trudne w swej prostocie? Z pewnością zostaną kreatywnie przygotowane z wkładem ogromnego wysiłku. Zawodnicy będą mieli ograniczony czas, by zaprezentować swoje umiejętności przed jury.

Finaliści konkursu

O prestiżowy Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa Wieprzowego i Wołowego powalczy 10 dwuosobowych drużyn ze szkół gastronomicznych, które udowodniły, że polska wołowina i wieprzowina inspirują do tworzenia mistrzowskich dań.

Poniżej pełna lista zakwalifikowanych drużyn:

  • Maria Solińska i Hubert Hyzopski (Zespół Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku);
  • Faustyna Krupa i Anna Monica (Zespół Szkół nr 7 w Tychach);
  • Alessia Czyżyk i Magdalena Bławat (ZSGH Gdańsk);
  • Agata Wojtasik i Zofia Sierant (Zespół Szkół Gastronomiczno-Usługowych w Chorzowie);
  • Thomas Courtin i Lilianna Czyż (Zespół Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej Górze);
  • Aleksandra Bąkowska i Jakub Nowakowski (Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu);
  • Jakub Markowski i Natalia Wysocka (Zespół Szkół im. Ks. Jana Krzysztofa Kluka w Wojewodzinie);
  • Joanna Pampuch i Mykyta Halushko (Zespół Szkół Zawodowych nr. Im. Bronisława Koraszewskiego w Opolu);
  • Dominika Juchniewicz i Julia Torucka (Zespół Szkół Ekonomicznych i Technicznych im. S. Mikołajczyka w Pasłęku);
  • Jan Adamczyk i Jędrzej Kacprzyk (Zespół Szkół Gastronomicznych  Poznańska w Warszawie).

Cel i organizacja wydarzenia

Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa Wieprzowego i Wołowego jest konkursem ogólnopolskim, skierowanym do uczniów szkół gastronomicznych z całej Polski. To projekt realizowany w całości z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego oraz Funduszu Promocji Mięsa Wołowego. 

Jego celem jest popularyzacja stosowania wysokiej jakości polskiego mięsa wieprzowego i wołowego w branży HoReCa. 

Miejsce i patronat

Finał po raz trzeci odbędzie się w Instytucie Kulinarnym Transgourmet przy hali Selgros w Mysiadle, a za jego sprawne przeprowadzenie odpowiada Akademia Kulinarna Marcina Budynka.

Konkurs jest objęty patronatem Stowarzyszenia Klub Szefów Kuchni, którego członkowie zasiądą w Jury. 

Opracowano przez Związek POLSKIE MIĘSO.

Źródło grafiki: Związek POLSKIE MIĘSO