Bezpieczna żywność pod lupą. GIW wykrywa nieprawidłowości w imporcie

Kategoria: Fakty
18 wrz, 2025

Sierpień pod znakiem wzmożonych badań

Jak poinformowała Główna Inspekcja Weterynaryjna (GIW), w sierpniu 2025 r. w ramach planów kontroli przebadano 61 próbek produktów pochodzenia zwierzęcego importowanych z krajów trzecich i przeznaczonych do spożycia przez ludzi. Najwięcej próbek stanowiły miód (20), mleko i serwatka w proszku (17) oraz jaja (12). Dodatkowo pobrano cztery próbki krewetek w ramach środków nadzwyczajnych wskazanych przez Komisję Europejską oraz 18 próbek w ramach kontroli wzmożonych (15 jaj i 3 krewetek).

Ponad 800 kontroli granicznych w jeden miesiąc

Polskie punkty kontroli granicznej w sierpniu przeprowadziły ok. 810 inspekcji przesyłek produktów pochodzenia zwierzęcego. Każda przesyłka przywożona do UE musi pochodzić z zatwierdzonych zakładów i spełniać rygorystyczne normy bezpieczeństwa żywności oraz dobrostanu zwierząt. Kontrole obejmują nie tylko dokumentację i zgodność oznakowania, ale także badania laboratoryjne próbek.

Krewetki z Indii nie spełniły norm

Najpoważniejsze naruszenie odnotowano we wrześniu, gdy otrzymano wyniki badań dwóch przesyłek krewetek pochodzących z Indii. W obu stwierdzono obecność pozostałości nitrofuranów – substancji niedopuszczalnych w żywności. 

Przesyłki zostały zatrzymane na granicy i nie zostały dopuszczone do obrotu na rynku unijnym – poinformowała GIW.

Od początku roku ponad 14 tys. kontroli

Według danych GIW od 1 stycznia do 31 sierpnia 2025 r. skontrolowano 14 075 przesyłek produktów pochodzenia zwierzęcego na granicach UE. W 54 przypadkach stwierdzono niezgodności skutkujące zakazem wprowadzenia towarów na unijny rynek. 

Każda przesyłka podlega ścisłej kontroli dokumentacji, identyfikacji i – w razie potrzeby – badaniom bezpośrednim. Uchybienia wykrywane w tym procesie są natychmiast podstawą do zatrzymania towaru – podkreśla Inspekcja.

Bezpieczeństwo konsumentów priorytetem

GIW przypomina, że system kontroli granicznych ma kluczowe znaczenie dla ochrony konsumentów w całej Unii Europejskiej. 

– Celem naszych działań jest zagwarantowanie, że na polski i europejski rynek trafiają wyłącznie produkty spełniające najwyższe normy bezpieczeństwa żywności – zaznacza Inspekcja.

Opracowano przez IBIMS Green na podstawie informacji z Głównej Inspekcji Weterynaryjnej