Eksport drobiu rośnie w siłę – Zjednoczone Emiraty Arabskie otwierają rynek, Japonia kontroluje zakłady

Kategoria: Drób
31 paź, 2025

Polski drób wraca na stoły Emiratów

Ministerstwo Zmian Klimatu i Środowiska Zjednoczonych Emiratów Arabskich zniosło zakaz importu mięsa drobiowego, produktów drobiowych oraz jaj konsumpcyjnych z siedmiu polskich województw: mazowieckiego, kujawsko-pomorskiego, zachodniopomorskiego, dolnośląskiego, lubelskiego, lubuskiego oraz opolskiego.

Decyzja ta jest efektem wielomiesięcznych działań dyplomatycznych i technicznych, prowadzonych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi (MRiRW) od września 2024 roku. Jak podkreślono w komunikacie resortu, kluczową rolę w negocjacjach odegrał przedstawiciel MRiRW w Ambasadzie RP w Abu Zabi, który aktywnie uczestniczył w procesie mediacyjnym i uzgodnieniach z władzami ZEA.

Zakaz wciąż obejmuje województwa wielkopolskie i warmińsko-mazurskie, gdzie wcześniej odnotowano przypadki ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI), co pozostaje przedmiotem bieżącego nadzoru weterynaryjnego.

Znaczenie rynku ZEA dla polskiego sektora rolno-spożywczego

Zjednoczone Emiraty Arabskie należą do najważniejszych partnerów handlowych Polski w regionie Bliskiego Wschodu. W 2024 roku wartość eksportu towarów rolno-spożywczych z Polski do ZEA osiągnęła poziom 170 mln euro, co stanowi istotny wkład w bilans handlowy branży.

W okresie styczeń–sierpień 2025 roku eksport wyniósł już ponad 95 mln euro, co potwierdza utrzymujące się wysokie zapotrzebowanie na produkty pochodzenia zwierzęcego i przetwory spożywcze z Polski. Do kluczowych grup towarowych należą, m.in.: mięso i jadalne podroby drobiowe,

Tabela 1. Wartość eksportu artykułów rolno-spożywczych z Polski do ZEA

Rok / OkresWartość eksportu (EUR)Główne produkty w eksporcie
2024170 mlndrób, jaja, pieczywo, wyroby cukiernicze, kakao, tytoń
I–VIII 202595 mlnmięso drobiowe, syropy cukrowe, produkty piekarnicze

Japonia przygląda się polskim zakładom drobiarskim

Równolegle z wydarzeniami na Bliskim Wschodzie, 28 października 2025 roku w siedzibie Głównego Inspektoratu Weterynarii (GIW) odbyło się spotkanie otwierające kontrolę władz Japonii w polskich podmiotach sektora mięsnego, zainteresowanych eksportem poddanego obróbce termicznej mięsa drobiowego. Ze strony polskiej w spotkaniu uczestniczył Zastępca Głównego Lekarza Weterynarii Jakub Kubacki, a także przedstawiciele biur GIW i terenowych jednostek Inspekcji Weterynaryjnej.

Delegacja japońska przedstawiła oczekiwania dotyczące zakresu kontroli, obejmującej m.in. system nadzoru weterynaryjnego, certyfikację eksportową oraz zasady identyfikowalności partii produkcyjnych. Strona polska zaprezentowała natomiast obowiązujące procedury nadzoru urzędowego w zakładach mięsnych, w tym system monitoringu i rejestracji procesów technologicznych. W trakcie tygodniowej wizyty delegacja odwiedzi dwa zakłady produkcji mięsa drobiowego, które wyraziły zainteresowanie eksportem do Japonii.

Wspólny mianownik – bezpieczeństwo i jakość

Zniesienie zakazu importu przez ZEA oraz zainteresowanie japońskich inspektorów polskimi zakładami świadczą o rosnącym zaufaniu zagranicznych partnerów do krajowego nadzoru weterynaryjnego i jakości produkcji drobiarskiej. Działania MRiRW oraz GIW potwierdzają, że polska branża mięsno-drobiarska utrzymuje wysoki poziom bioasekuracji, kontroli jakości i transparentności w eksporcie.

Opracowano przez IBIMS Green na podstawie informacji z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Głównego Inspektoratu Weterynarii.