Problemy na rynku trzody chlewnej
W badanym okresie szeroko komentowano trudną sytuację na rynku trzody chlewnej. Dominowały negatywne opinie, w których hodowcy podkreślali wyzysk przez pośredników i korporacje oraz wskazywali na pozostawienie ich samych w obliczu nierówności rynkowych i nieuczciwych praktyk handlowych. Zauważalne było rozczarowanie różnicą między cenami skupu a cenami mięsa w sklepach. Część komentarzy sugerowała tworzenie lokalnych inicjatyw, jak masarnie czy sprzedaż bezpośrednia. Pojawiały się także spory dotyczące zarzutów o brak reakcji hodowców na zmieniającą się rzeczywistość rynkową.
Najpopularniejsza publikacja https://ibims.link/oDygPW
Szacunkowy zasięg tematu ok. 185 tys.
Choroby drobiu a przyszłość branży
Do najczęściej komentowanych wątków związanych z branżą drobiarską należały informacje o nowych ogniskach chorób drobiu. Wzmianki na ten temat generowały duże dotarcie i były szeroko komentowane w mediach społecznościowych. Sentyment w dyskusji był negatywny, a wielu internautów kwestionowało istnienie chorób lub ich rzeczywisty wpływ na hodowle. Pojawiały się także obawy o przyszłość krajowego sektora, a niektórzy użytkownicy zamieszczali treści antyukraińskie, sugerując, że na wschodzie nie występują ogniska chorób, a zagraniczne firmy dążą do osłabienia polskiego drobiarstwa.
Najpopularniejsza publikacja https://ibims.link/8DMyQb
Szacunkowy zasięg tematu ok. 165 tys.
Obawy o przyszłość rynku wołowiny
Niepewność wśród internautów budziły prognozy cen bydła. Część użytkowników uważała, że komunikaty prasowe na temat cen mogą wprowadzać zamieszanie i manipulować odbiorcami. Pojawiły się także obawy, że spadek cen może nastąpić po okresie świątecznym. Natomiast pojawiające się przekazy o rosnącej pozycji polskiej wołowiny na rynku międzynarodowym spotkały się z mieszanymi reakcjami – w tym obawami o możliwe załamanie rynku, np. z powodu chorób bydła.
Najpopularniejsza publikacja https://ibims.link/K0m5Es
Szacunkowy zasięg tematu ok. 30 tys.
Analiza wykonana przez IBIMS Green.