W Parlamencie Europejskim odbędzie się wkrótce kolejne posiedzenie Intergrupy ds. dobrostanu zwierząt, które tym razem skupi się na roli żywności pochodzenia zwierzęcego w europejskiej diecie i debacie publicznej o przyszłości rolnictwa.
Komisja Europejska w swojej wizji dla rolnictwa i żywności kreśli nieco idylliczny obraz „sektora rolno-spożywczego, który ceni żywność”. Pojawia się jednak pytanie: czy wszystkie rodzaje żywności są traktowane z równą wartością? A może część produktów postrzegana jest negatywnie wyłącznie przez pryzmat metod produkcji czy wpływu na środowisko?
W centrum uwagi: białko zwierzęce i jego alternatywy
Debata w Parlamencie Europejskim nabiera szczególnego znaczenia w kontekście planowanego przez Komisję badania dotyczącego wpływu spożycia tzw. żywności ultraprzetworzonej oraz priorytetów duńskiej prezydencji, która kładzie nacisk na możliwość stworzenia unijnego planu działania dla żywności roślinnej i wspólnej strategii białkowej UE.
W tym kontekście europosłowie zaprosili ekspertów ds. zdrowia i żywienia, którzy przedstawią aktualny stan wiedzy na temat wartości odżywczej produktów zwierzęcych, konsekwencji zastępowania ich alternatywami oraz wpływu mięsa, ryb, mleka i jaj na zdrowie człowieka.
Kluczowe pytania i eksperci
Podczas spotkania, które odbędzie się 11 września, zostaną poruszone następujące zagadnienia:
Jak wartościowa żywieniowo jest żywność pochodzenia zwierzęcego? – Flaminia Ortenzi, Global Alliance for Improved Nutrition (GAIN)
Na ile łatwo (lub trudno) można zastąpić białka zwierzęce alternatywami? – Jean-François Hocquette, INRAe
Co naprawdę wiemy o żywności pochodzenia zwierzęcego a chorobach przewlekłych? – Alice Stanton, Royal College of Surgeons (Irlandia)
Równowaga i rzetelna informacja
Jak podkreślają organizatorzy, kluczowym wyzwaniem pozostaje zapewnienie wszystkim obywatelom dostępu do bezpiecznej, wysokiej jakości i pełnowartościowej żywności. Aby konsumenci mogli dokonywać świadomych wyborów, muszą mieć dostęp do rzetelnych i opartych na badaniach informacji.
Debata w Parlamencie Europejskim ma przyczynić się do pogłębienia dialogu o roli żywności pochodzenia zwierzęcego w diecie, a także o możliwościach i ograniczeniach jej zastępowania produktami alternatywnymi.
Opracowane przez IBIMS Green na podstawie informacji z Sustainable Livestock Intergroup