Kolejne posiedzenie Intergrupy PE ds. dobrostanu zwierząt: debata o wartości odżywczej żywności pochodzenia zwierzęcego

1 wrz, 2025

W Parlamencie Europejskim odbędzie się wkrótce kolejne posiedzenie Intergrupy ds. dobrostanu zwierząt, które tym razem skupi się na roli żywności pochodzenia zwierzęcego w europejskiej diecie i debacie publicznej o przyszłości rolnictwa.

Komisja Europejska w swojej wizji dla rolnictwa i żywności kreśli nieco idylliczny obraz „sektora rolno-spożywczego, który ceni żywność”. Pojawia się jednak pytanie: czy wszystkie rodzaje żywności są traktowane z równą wartością? A może część produktów postrzegana jest negatywnie wyłącznie przez pryzmat metod produkcji czy wpływu na środowisko?

W centrum uwagi: białko zwierzęce i jego alternatywy

Debata w Parlamencie Europejskim nabiera szczególnego znaczenia w kontekście planowanego przez Komisję badania dotyczącego wpływu spożycia tzw. żywności ultraprzetworzonej oraz priorytetów duńskiej prezydencji, która kładzie nacisk na możliwość stworzenia unijnego planu działania dla żywności roślinnej i wspólnej strategii białkowej UE.

W tym kontekście europosłowie zaprosili ekspertów ds. zdrowia i żywienia, którzy przedstawią aktualny stan wiedzy na temat wartości odżywczej produktów zwierzęcych, konsekwencji zastępowania ich alternatywami oraz wpływu mięsa, ryb, mleka i jaj na zdrowie człowieka.

Kluczowe pytania i eksperci

Podczas spotkania, które odbędzie się 11 września, zostaną poruszone następujące zagadnienia:

Jak wartościowa żywieniowo jest żywność pochodzenia zwierzęcego? Flaminia Ortenzi, Global Alliance for Improved Nutrition (GAIN)

Na ile łatwo (lub trudno) można zastąpić białka zwierzęce alternatywami?Jean-François Hocquette, INRAe

Co naprawdę wiemy o żywności pochodzenia zwierzęcego a chorobach przewlekłych?Alice Stanton, Royal College of Surgeons (Irlandia)

Równowaga i rzetelna informacja

Jak podkreślają organizatorzy, kluczowym wyzwaniem pozostaje zapewnienie wszystkim obywatelom dostępu do bezpiecznej, wysokiej jakości i pełnowartościowej żywności. Aby konsumenci mogli dokonywać świadomych wyborów, muszą mieć dostęp do rzetelnych i opartych na badaniach informacji.

Debata w Parlamencie Europejskim ma przyczynić się do pogłębienia dialogu o roli żywności pochodzenia zwierzęcego w diecie, a także o możliwościach i ograniczeniach jej zastępowania produktami alternatywnymi.

Opracowane przez IBIMS Green na podstawie informacji z Sustainable Livestock Intergroup