Konferencja „Sustainability and Animal Welfare – from Farm to Fork”, Wiedeń, 8 października 2025

22 paź, 2025

8 października 2025 roku, w wiedeńskim w hotelu Novotel, odbyła się międzynarodowa konferencja poświęcona zrównoważonej produkcji wołowiny i dobrostanowi zwierząt, zorganizowana przez OSI Foods Polska oraz Alpenrind z Salzburga (Austria) – spółki należące do globalnej grupy OSI, jednego z największych dostawców białka zwierzęcego dla światowych sieci spożywczych. Spotkanie zgromadziło przedstawicieli branży mięsnej z całej Europy, ekspertów, naukowców i partnerów handlowych. Na konferencji obecny był także przedstawiciel Związku POLSKIE MIĘSO.

Jednym z głównych punktów programu była prezentacja Tary McCarthy, wiceprezes Alltech, globalnej firmy z USA, działającej w sektorze żywienia i zdrowia zwierząt, produktów rolniczych i upraw, która zaprezentowała film dokumentalny „A World Without Cows” – refleksję nad konsekwencjami ekologicznymi i społecznymi dla świata, w którym zabrakłoby hodowli bydła. McCarthy podkreślała, że debata o klimacie i żywności wymaga równowagi między etyką, nauką i praktyką rolniczą.

Niezwykle interesujące wystąpienie przedstawił prof. Peer Ederer, szwajcarski ekonomista i badacz żywienia człowieka ze Szwajcarii współzałożyciel Global Observatory for Accurate Livestock Sciences, współautor tzw. Deklaracji Dublińskiej o roli mięsa w diecie. W swoim wystąpieniu argumentował, że człowiek jest ewolucyjnie przystosowany do diety zawierającej mięso, które dostarcza składników niezbędnych do rozwoju mózgu i zdrowia metabolicznego. Jak podkreślił, ograniczanie jego spożycia z powodów ideologicznych może prowadzić do niedoborów żywieniowych i utraty równowagi biologicznej.

W drugiej części konferencji przedstawiciele poszczególnych krajów, w których OSI prowadzi działalność – m.in. Polski, Wielkiej Brytanii, Austrii i Ukrainy – zaprezentowali rozwiązania z zakresu dobrostanu zwierząt, wdrażane w zakładach OSI. Pokazano przykłady praktyk ograniczających stres zwierząt, nowoczesne systemy monitorowania zachowań oraz programy szkoleniowe dla pracowników rzeźni i hodowców.

Konferencję zakończyli Roland Ackermann i Klaus Grandits z Austrii, podkreślając, że zrównoważona produkcja mięsa to nie tylko wymóg przyszłości, ale też dowód odpowiedzialności całego łańcucha – od rolnika po konsumenta.

Opracowano przez IBIMS Green na podstawie informacji ze Związku POLSKIE MIĘSO.