W Strasburgu Komisja Rolnictwa Parlamentu Europejskiego przyjęła projekt rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady, który zmienia m.in. rozporządzenia (UE) nr 1308/2013, (UE) 2021/2115 oraz (UE) 2021/2116. Nowe przepisy mają wzmocnić pozycję rolników w łańcuchu dostaw żywności, a jednym z kluczowych elementów dokumentu jest kwestia denominacji produktów mięsnych.
Najważniejsza zmiana dotyczy zakazu wykorzystywania przez producentów roślinnych zamienników nazw odnoszących się do części tusz zwierzęcych oraz przetworów mięsnych. Oznacza to, że takie określenia jak „kotlet”, „stek” czy „kiełbasa” w odniesieniu do produktów roślinnych mogą wkrótce zniknąć z etykiet.
W projekcie znalazła się również propozycja ochrony fonetycznej nazw mięsnych, zgłaszana m.in. przez Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP (SRW). To oznacza, że określenia w rodzaju „qrczak” – które brzmieniowo nawiązują do mięsa – również mogłyby zostać zakazane.
Teraz dokument trafi pod obrady Parlamentu Europejskiego na posiedzeniu plenarnym. Jeśli zostanie przyjęty, stanie się oficjalnym stanowiskiem Parlamentu. Kolejnym etapem będzie doprecyzowanie szczegółowych wykazów chronionych nazw przez poszczególne państwa członkowskie.
Przyjęcie rozporządzenia byłoby długo oczekiwanym przełomem dla producentów mięsa, którzy od lat domagają się ochrony prawnej przed wprowadzającymi w błąd nazwami stosowanymi przez producentów zamienników roślinnych.
Opracowano przez IBIMS Green na podstawie informacji ze strony internetowej organizacji Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP.