Morliny Foods rosną w siłę. Przejmują niemieckiego giganta branży mięsnej Wolf Group

Kategoria: Wieprzowina
17 paź, 2025

13 października 2025 roku Morliny Foods Holding Limited ogłosiło przejęcie Wolf Group – jednego z czołowych niemieckich producentów kiełbas, wyrobów convenience oraz dań gotowych. To strategiczna decyzja, która znacząco wzmacnia pozycję Morliny Foods na europejskim rynku mięsa pakowanego i żywności przetworzonej. Jak podkreśla zarząd spółki, transakcja wpisuje się w długofalową strategię rozwoju i dywersyfikacji działalności w Europie.

Nowe partnerstwo ma nie tylko umocnić obecność grupy na jednym z najważniejszych rynków konsumenckich, ale też otworzyć drogę do lepszego dostępu do niemieckich kanałów dystrybucyjnych. To z kolei pozwoli zwiększyć rozpoznawalność marek z portfolio Morliny Foods i wzmocnić konkurencyjność produktów w całej Unii Europejskiej.

Silne fundamenty i wspólna wizja rozwoju

Wolf Group, posiadająca trzy nowoczesne zakłady produkcyjne i zatrudniająca 1800 pracowników, wejdzie w nową fazę rozwoju pod kierownictwem dotychczasowego zespołu zarządzającego z Christianem Wolfem na stanowisku prezesa. Obie strony deklarują kontynuację współpracy w duchu jakości, rzemieślniczej tradycji i innowacyjności – wartości, które od lat wyróżniają niemiecką firmę na tle konkurencji.

Przejęcie Wolf Group wzmacnia naszą strategiczną obecność w Europie, wspierając rozwój działalności w segmencie mięsa pakowanego oraz produktów convenience na rynku niemieckim. Wolf Group zdobyła zaufanie konsumentów dzięki doskonaleniu jakości i smaku produktów. Wspólnie będziemy rozwijać się na tych fundamentach, wykorzystując skalę działalności Morliny Foods oraz naszą międzynarodową sieć sprzedaży, by przyspieszyć wzrost i dostarczać jeszcze większą wartość klientom i partnerom – powiedział Luis Cerdan, CEO Morliny Foods Holding Limited.

Z kolei Christian Wolf, CEO Wolf Essgenuss, podkreśla, że połączenie sił to szansa na nowy etap rozwoju, który nie tylko pozwoli firmie zwiększyć skalę działalności, ale również umocni jej 100-letnią tradycję.

Morliny Foods i Wolf Group – połączenie tradycji i nowoczesności

Morliny Foods Holding Limited to jedna z największych grup spożywczych w Europie, działająca w całym łańcuchu wartości wieprzowiny i drobiu. Spółka dostarcza świeże mięso, produkty pakowane oraz dania gotowe na rynki Polski, Niemiec, Hiszpanii, Rumunii, Słowacji, Węgier i Wielkiej Brytanii. Zmiana nazwy europejskiego ramienia koncernu z Smithfield Europe na Morliny Foods w 2025 roku symbolizowała nowy etap rozwoju – ukierunkowany na wzrost innowacyjności i umacnianie marek lokalnych.

Wolf Group, z siedzibą główną w Schwandorfie oraz zakładami produkcyjnymi w Norymberdze i Schmölln, to rodzinne przedsiębiorstwo o ponadstuletniej tradycji.

W 2025 roku firma, prowadzona obecnie przez czwarte pokolenie właścicieli, świętuje swoje 100-lecie działalności. Sto lat pasji, jakości i przywiązania do rzemiosła uczyniło Wolf Group liderem w branży oraz ważnym ośrodkiem gospodarczym regionu, znanym z innowacyjności i najwyższych standardów w produkcji żywności.

Zrównoważony wzrost

Finalizacja transakcji zależy jeszcze od zgód regulacyjnych, jednak obie firmy podkreślają, że połączenie zasobów i doświadczenia stworzy solidne podstawy do dalszej ekspansji w Europie. Wspólna strategia zakłada rozwój w kierunku zrównoważonej produkcji, efektywności energetycznej oraz odpowiedzialnego pozyskiwania surowców.

Jak wskazują eksperci rynku spożywczego, przejęcie Wolf Group przez Morliny Foods to jeden z najważniejszych ruchów konsolidacyjnych w europejskiej branży mięsnej w ostatnich latach. 

Opracowane przez IBIMS Green na podstawie informacji z Morliny Foods.