Nauka i rozwój
Geny na straży zdrowia stad. Amerykański projekt, który zmienia światowy sektor drobiarski
Od ponad pół wieku w USA rozwija się jedno z najważniejszych przedsięwzięć badawczych w obszarze genetycznej odporności drobiu. Jego dorobek obejmuje zarówno rozwój nowych szczepionek, jak i narzędzi wykorzystywanych dziś…
Muchy jako wektory gronkowca złocistego w fermach trzody chlewnej – wnioski z badań austriackich
Najnowsze badania prowadzone na 24 austriackich fermach trzody chlewnej potwierdzają istotną rolę much domowych i stajennych w transmisji metycylinoopornego Staphylococcus aureus (LA-MRSA – Gronkowiec złocisty oporny na metycylinę związany ze…
Nowe spojrzenie na czerwone mięso w diecie kobiet. Badanie obala mity o ryzyku sercowo-naczyniowym
Zespół badaczy z Florida State University oraz Pennington Biomedical Research Center przeprowadził jedno z najdokładniejszych dotychczasowych badań porównawczych oceniających wpływ mięsa zwierzęcego i jego roślinnych odpowiedników na zdrowie metaboliczne. W…
Zielone fundamenty bezpieczeństwa żywności: jak europejskie użytki zielone mogą nakarmić świat
W obliczu rosnącej liczby ludności i zwiększonego zapotrzebowania na żywność, świat staje przed wyzwaniem zapewnienia stabilnych dostaw białka zwierzęcego przy ograniczonych zasobach ziemi. Według prognoz ONZ i OECD-FAO globalne spożycie…
Wpływ składu mięsa wieprzowego na tempo regeneracji i syntezę białek mięśniowych – nowe ustalenia badaczy z University of Illinois
Badania opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition przynoszą nowe spojrzenie na zależność między zawartością tłuszczu w mięsie wieprzowym a jego wartością anaboliczną. Wyniki wskazują, że struktura lipidowa produktu może…
Dieta ketogeniczna może chronić mózg przed Alzheimerem – nowe badania z University of Missouri
Czy to, co jemy, może chronić nasz mózg przed starzeniem i chorobą Alzheimera? Zespół naukowców z University of Missouri (Mizzou) przekonuje, że tak i wskazuje na dietę ketogeniczną, jako potencjalny…
Mięso nie zwiększa ryzyka zgonów udowadniają to najnowsze badania
Dane epidemiologiczne z USA Ochronny wpływ białka zwierzęcego Alternatywy z potencjałem środowiskowym Wyzwania żywieniowe i niedobory Transformacja rynku białka
Wieprzowina kontra rośliny: nowe badania nad regeneracją po treningu
Najnowsze badania przeprowadzone na Texas A&M University wskazują, że źródło białka ma znaczenie dla regeneracji mięśni. Wyniki pokazują, że spożycie wieprzowiny może skuteczniej wspierać regenerację fizyczną po intensywnym wysiłku niż…
Zapomniany sojusz – jak zwierzęta pomagają chronić nasze lasy?
Pożary lasów nasilają się w Europie Przyczyną jest m.in. nagromadzona sucha roślinność Zwierzęta gospodarskie ograniczają „paliwo” dla ognia Wypas zmniejsza ryzyko i skutki pożarów Hodowla to także wsparcie wsi i…
Mięso drożeje, inwestycje rosną – Agroskop o sytuacji w polskim rolnictwie
Pierwsza połowa 2025 roku przyniosła rolnikom sprzyjające warunki do rozwoju. Z raportu Agroskop przygotowanego przez Santander Leasing wynika, że stabilne otoczenie makroekonomiczne, korzystne ceny skupu oraz intensywne inwestycje w nowoczesny…
Nowe badania obalają mity: czerwone mięso sprzymierzeńcem zdrowej diety
Przez lata czerwone mięso kojarzono przede wszystkim z chorobami serca i nowotworami. Tymczasem najnowsze badania naukowców z South Dakota State University (SDSU) rzucają na nie zupełnie nowe światło. Zespół kierowany…
Skórki owoców jako pasza: ananas i pomarańcza w żywieniu brojlerów
Naukowcy z Uniwersytetu Limpopo (RPA) i uczelni w Nigerii opracowali innowacyjną metodę żywienia brojlerów, polegającą na częściowym zastąpieniu kukurydzy w paszy skórkami ananasa i pomarańczy. Wyniki ich badań, opublikowane w…
Tarczyński inwestuje w gaz – strategia dywersyfikacji źródeł energii
Tarczyński, jeden z największych producentów wędlin w Polsce, zaskakuje nowym kierunkiem działalności. Spółka zależna – Tarczyński Gaz – otrzymała koncesję nr 6/2025/Ł na poszukiwanie i rozpoznawanie złóż gazu ziemnego oraz…
Polskie wędliny podbijają Japonię! Sukces Michała Taberskiego i firmy Polmeat
Absolwent Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, inż. Michał Taberski, od lat mieszka i pracuje w Japonii, gdzie stworzył markę Polmeat – producenta polskich wędlin i mięsnych specjałów. Dziś jego…
Mięsny rynek pod presją: drobiu coraz mniej, wieprzowina odbija, a ceny jaj biją rekordy
Drób: czerwcowy szczyt cen w UE W lipcowej edycji „Agro Nawigatora” wskazano, że produkcja drobiu w Polsce na początku 2025 r. wyraźnie spadła, a ceny kurcząt w UE w czerwcu…
Dieta roślinna pod lupą naukowców. Największe badanie w Niemczech ma rozwiać wątpliwości
Dieta roślinna od lat wzbudza zainteresowanie zarówno jako potencjalnie “zdrowsza” alternatywa dla tradycyjnego sposobu odżywiania, jak i jako rozwiązanie bardziej przyjazne środowisku. Wraz z dynamicznym rozwojem rynku produktów pochodzenia roślinnego…