Przypominamy…
Jeszcze na początku czerwca Polska mogła mówić o sukcesie – po wielu miesiącach zmagań z wirusem HPAI, nasz kraj odzyskał status wolny od grypy ptaków. Światowa Organizacja Zdrowia Zwierząt (WOAH) potwierdziła wtedy, że wszystkie ogniska, które od jesieni 2024 r. do wiosny 2025 r. paraliżowały sektor drobiarski, zostały skutecznie wygaszone. Branża drobiarska mogła wówczas liczyć na zniesienie restrykcji eksportowych.
Dziś jednak historia pisze nowy rozdział – w Polsce potwierdzono kolejne ognisko H5N1.
WOAH potwierdza nowe ognisko H5N1 w północnej Polsce
Światowa Organizacja Zdrowia Zwierząt (WOAH) poinformowała o wystąpieniu wysoce zjadliwej grypy ptaków typu H5N1 na dwóch fermach drobiarskich w północnej Polsce. Ogniska wykryto w gminie Susz (woj. warmińsko-mazurskie) – wirus zaatakował jedno stado gęsi rzeźnej oraz jedno stado indyków hodowlanych.
Po zgłoszeniu we wrześniu br. dwóch nowych ognisk HPAI w systemie ADIS, WOAH poinformowała, że Polska tymczasowo nie spełnia kryteriów statusu kraju wolnego od wysoce zjadliwej grypy ptaków u drobiu.
Straty biologiczne i ekonomiczne
Polskie służby weterynaryjne informują, że wirus wykazuje wysoką patogenność, co skutkuje gwałtownymi upadkami w stadach i koniecznością szybkiej likwidacji ognisk. W przypadku ferm drobiarskich oznacza to nie tylko straty biologiczne ale także poważne konsekwencje ekonomiczne dla producentów – od kosztów utylizacji po zahamowanie produkcji i ryzyko ograniczeń eksportowych.
Sezonowy wzrost zagrożenia w Europie
Eksperci WOAH przypominają, że jesień to okres zwiększonego ryzyka rozprzestrzeniania się wirusa, zwłaszcza w rejonach o dużej koncentracji ferm oraz tras migracji dzikiego ptactwa. Polska, jako jeden z największych producentów drobiu w Europie, stoi obecnie przed wyzwaniem szybkiej kontroli sytuacji, aby uniknąć szerszego rozprzestrzenienia się choroby.
Branża w gotowości
Służby weterynaryjne oraz producenci drobiu prowadzą wzmożone działania bioasekuracyjne. Kluczowe pozostaje ograniczenie kontaktu stad z dzikim ptactwem, przestrzeganie procedur sanitarnych oraz monitorowanie sytuacji epidemiologicznej w regionie.
Wstrzymano import mięsa drobiowego i przetworów z Polski
Centrum Bezpieczeństwa Żywności (CFS) w Hongkongu ogłosiło 23 września natychmiastowe wstrzymanie importu mięsa drobiowego z rejonów dotkniętych nowymi ogniskami H5N1. Decyzja ma na celu ochronę zdrowia publicznego w Hongkongu i wynika z komunikatu WOAH o wystąpieniu wysoce zjadliwej grypy ptaków. Według danych lokalnych władz, w pierwszej połowie 2025 roku Polska wyeksportowała do Hongkongu około 1 730 ton mrożonego mięsa drobiowego. CFS pozostaje w kontakcie z władzami obu krajów i monitoruje sytuację, deklarując podjęcie odpowiednich działań w zależności od dalszego rozwoju epidemii.
Opracowano przez IBIMS Green na podstawie informacji z World Organisation for Animal Health, Reuters, Food and Environmental Hygiene Department oraz Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.