Październikowe kontrole żywności odzwierzęcej z krajów trzecich

Kategoria: Fakty
21 lis, 2025

W październiku br. polskie punkty weterynaryjnej kontroli granicznej przekazały do badań 46 próbek żywności pochodzenia zwierzęcego sprowadzanej z krajów trzecich. Próbki badano w ramach planów kontroli, obejmujących szerokie spektrum towarów – od produktów mleczarskich, przez mięso drobiowe i jaja, po ryby oraz miód.

Poniższe zestawienie przedstawia kategorię towarów oraz liczbę pobranych próbek:

Tabela 1. Liczba próbek pobranych do badań (październik 2025)
ProduktLiczba próbek
Jaja13
Mięso drobiowe2
Mięso wołowe1
Miód11
Mleko i serwatka w proszku5
Ryby i filety7
Ryby przetworzone i konserwy3
Skorupiaki i małże4
Suma46

Kontrole i niezgodności

Oprócz standardowych badań w październiku pobrano dodatkowo 3 próbki krewetek w ramach środków nadzwyczajnych oraz 3 próbki przetworów mlecznych w ramach kontroli wzmożonych. Łącznie w październiku przeprowadzono około 1000 kontroli produktów odzwierzęcych.

W październiku stwierdzono dwie niezgodności: 16 października wykryto przekroczenie metabolitów nitrofuranów w osłonkach owczych z Pakistanu, a 27 października dodatni wynik rtęci w filetach miecznika z Indii. W obu przypadkach zakłady pochodzenia objęto kontrolą wzmożoną, a informacje przesłano do systemu RASFF w celu ograniczenia ryzyka dla konsumentów.

Mięso drobiowe i wołowe (czerwiec–październik 2025 r.)

W okresie od czerwca do października 2025 r. liczba próbek mięsa drobiowego poddawanych badaniom przez polskie punkty kontroli granicznej wykazywała znaczną zmienność: od 0 w sierpniu do 9 w lipcu. Mięso wołowe pozostawało stabilne, z 1–2 próbkami miesięcznie. Trend pokazuje, że liczba kontroli mięsa drobiowego jest bardziej zmienna i zależna od importu, natomiast mięso wołowe jest monitorowane w sposób bardziej stabilny.

Wykres 1. Porównanie liczby próbek mięsa z krajów trzecich badanych przez polskie punkty kontroli granicznej w okresie czerwiec – październik 2025 r. 

Opracowano przez IBIMS Green na podstawie informacji z GIW.