Polska gęś owsiana bliżej unijnej ochrony. Co zmieni oznaczenie geograficzne?

Kategoria: Drób
11 lis, 2025


Polska branża drobiarska i Ministerstwo Rolnictwa prowadzą działania zmierzające do uzyskania dla polskiej gęsi owsianej unijnego oznaczenia chronionej nazwy geograficznej. Wniosek przeszedł już etap krajowy i jest analizowany przez Komisję Europejską. Rejestracja oznaczenia miałaby znaczenie zarówno dla producentów i eksporterów, jak i dla gastronomii oraz konsumentów, wzmacniając pozycję polskiej gęsiny jako produktu premium o potwierdzonym pochodzeniu i jakości.

Tradycja hodowli i unikatowy sposób tuczu

Polska gęś owsiana wywodzi się z genotypu Gęsi Białej Kołudzkiej, stworzonej przez polskich naukowców w Instytucie Zootechniki w Kołudzie Wielkiej. Rasa ta dominuje w krajowym pogłowiu i stanowi ponad 98 procent produkcji gęsiny w Polsce. Ceniona jest za bardzo dobre przyrosty masy ciała, niewielką zawartość tłuszczu oraz walory smakowe, na które wpływa końcowy tucz owsiany. Ten tradycyjny element chowu należy do kluczowych cech wyróżniających produkt.

Polska gęś owsiana to gęś wyhodowana przez polskich naukowców w Kołudzie Wielkiej, a jej wartość wynika zarówno z genotypu, jak i tradycji żywienia owsem w ostatniej fazie tuczenia. –  podkreśla prezes Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej Dariusz Goszczyński. 

Rejestracja nazwy – procedura i wyzwania

Wniosek o przyznanie oznaczenia najpierw przeszedł krajową procedurę, która wymagała zgromadzenia szerokiej dokumentacji i udowodnienia związku cech produktu z miejscem pochodzenia. Następnie trafił do Komisji Europejskiej, gdzie obecnie jest analizowany. 

Zostały przekazane pewne pytania przez KE i prośba o doprecyzowanie niektórych aspektów. Jesteśmy w dialogu z KE i ministerstwem rolnictwa, jeżeli chodzi o uzupełnianie – wyjaśnia Goszczyński.

Wyzwaniem jest to, że nazwa ma obejmować cały kraj, a nie pojedynczy region. 

– Jeżeli chodzi o rejestrację w UE nazwy polska gęś owsiana, jest pewna trudność, ponieważ większość przyznawanych oznaczeń dotyczy konkretnych obszarów geograficznych. W tym przypadku nazwa ma charakter ogólnopolski i Komisja bardzo ściśle weryfikuje związek produktu z miejscem – dodaje prezes KRD-IG.

Ochrona nazwy i wzmocnienie pozycji rynkowej

Uzyskanie chronionej nazwy geograficznej oznaczałoby, że nazwa „polska gęś owsiana” mogłaby być stosowana wyłącznie wobec produktów wyprodukowanych zgodnie ze specyfikacją. 

Rejestracja oznaczenia daje przede wszystkim ochronę nazwy. Gwarantuje, że produkty nie będą podrabiane, a nazwa może być stosowana tylko zgodnie z określonymi warunkami dotyczącymi gatunku, sposobu chowu i miejsca pochodzenia – zaznacza Goszczyński. 

Ochrona ta wzmacnia zaufanie konsumentów, stabilizuje pozycję producentów i zapobiega nadużyciom marketingowym.

Znaczenie dla eksportu i gastronomii

Polska gęś owsiana już jest rozpoznawalna za granicą. 

Polska gęś jest ceniona na rynkach w Niemczech czy we Francji, nawet bardziej niż w Polsce. Trafia także do Hongkongu, Austrii, Czech oraz Wielkiej Brytanii – podkreśla prezes KRD. 

Około 70 procent krajowej produkcji trafia na eksport, co potwierdza silną pozycję międzynarodową produktu. Uzyskanie oznaczenia geograficznego mogłoby tę pozycję dodatkowo wzmocnić, oferując zagranicznym odbiorcom gwarancję autentyczności i stałej jakości. 

Gdyby udało się nam przebrnąć przez tę ścieżkę w KE i zarejestrować nazwę polska gęś owsiana jako oznaczenie geograficzne, byłoby to wielkie wyróżnienie dla Polski – ocenia Goszczyński.

Kontekst unijnych systemów ochrony żywności

W Unii Europejskiej funkcjonują trzy główne kategorie oznaczeń:

  • Chroniona Nazwa Pochodzenia, którą posiada np. oscypek produkowany wyłącznie na Podhalu;
  • Chronione Oznaczenie Geograficzne, jak w przypadku kiełbasy lisieckiej, której renoma związana jest z Małopolską;
  • Gwarantowana Tradycyjna Specjalność, którą mają andruty kaliskie.

W przypadku polskiej gęsi owsianej najbardziej odpowiednie jest oznaczenie ChOG, ponieważ jej wyjątkowość wynika z tradycyjnego tuczu i krajowego pochodzenia rasy, a nie z jednego, ściśle określonego regionu.

Uzyskanie chronionej nazwy geograficznej dla polskiej gęsi owsianej umocniłoby pozycję produktu na rynku krajowym i zagranicznym, zwiększyło jego wartość oraz zapewniło producentom ochronę przed nadużyciami. To również narzędzie wzmacniające promocję polskiej żywności wysokiej jakości i ważny element budowania wizerunku polskiej tradycji kulinarnej.

Opracowano przez IBIMS Green na podstawie informacji z KRD-IG.