Polski drób wraca na chiński rynek. Podpisano przełomowe porozumienie

Kategoria: Drób
16 wrz, 2025

15 września w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi w Warszawie podpisano polsko-chińskie porozumienie dotyczące warunków eksportu polskiego mięsa drobiowego do Chin. Dokument podpisali minister rolnictwa i rozwoju wsi Stefan Krajewski oraz wiceminister Generalnej Administracji Celnej ChRL (GACC) Zhao Zenglian. W wydarzeniu uczestniczyli również sekretarz stanu Jacek Czerniak oraz główny lekarz weterynarii Krzysztof Jażdżewski.

Przełom w negocjacjach

Podpisane porozumienie dotyczy stosowania zasady regionalizacji w eksporcie mięsa drobiowego do Chin. To rozwiązanie oznacza, że w przypadku wystąpienia ognisk chorób takich jak grypa ptaków, zakaz eksportu będzie obejmował jedynie region dotknięty problemem, a nie cały kraj.

To efekt wielomiesięcznych i trudnych negocjacji z władzami chińskimi. Polska od 2014 roku jest największym producentem drobiu w Unii Europejskiej z ponad 20% udziałem w unijnej produkcji. Wspólnie z ministrem Zhao Zenglianem ustaliliśmy, że wysyłki polskiego mięsa drobiowego zostaną wznowione w najkrótszym możliwym terminie – podkreślił minister Stefan Krajewski.

Szansa dla polskich producentów

Powrót polskiego drobiu do Chin ma znaczenie nie tylko dla producentów, ale i dla całej wymiany handlowej między oboma krajami.

Wznowienie eksportu naszego sztandarowego produktu przyczyni się do równoważenia polsko-chińskiej wymiany handlowej, której saldo wciąż jest niekorzystne dla Polski. Liczymy na odbudowę sukcesów sprzedażowych sprzed 2020 roku – zaznaczył Krajewski.

W najlepszych latach eksport mięsa drobiowego do Chin osiągał wartość nawet 55 mln euro. Obecnie potencjał polskich firm jest jeszcze większy, a otwarcie rynku chińskiego ma kluczowe znaczenie dla dalszego rozwoju branży.

Kontekst gospodarczy

W 2024 roku Polska sprzedała do Chin towary rolno-spożywcze o wartości 145,7 mln euro. Największy udział w eksporcie miały produkty mleczne, puch i pierze, czekolada oraz wyroby czekoladowe czy pieczywo cukiernicze. Drób – tradycyjnie jeden z najsilniejszych polskich produktów – był jednak nieobecny na chińskim rynku od 2020 roku, kiedy wprowadzono zakaz związany z epidemią grypy ptaków.

Kolejne rozmowy i wizyty

Podczas spotkania polsko-chińskiego rozmawiano także o perspektywach otwarcia rynku dla polskiej wołowiny. Delegacja GACC przebywająca w Polsce, odwiedzi również zakład drobiowy w województwie lubelskim, aby zapoznać się z praktykami produkcyjnymi i standardami bezpieczeństwa.

Opracowano przez IBIMS Green na podstawie informacji z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Źródło grafiki: Serwis RP –  Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi