W wykazie prac legislacyjnych i programowych Rady Ministrów ukazała się zapowiedź rozpoczęcia prac nad projektem rozporządzenia, które ma wprowadzić system rekompensat dla producentów drobiu i jaj dotkniętych skutkami wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI).
Skala problemu
Między 9 sierpnia 2021 r. a 3 sierpnia 2023 r. na terytorium Polski potwierdzono 193 ogniska grypy ptaków. W odpowiedzi natychmiast wdrożono środki kontroli i monitorowania choroby oraz wyznaczono obszary zapowietrzone, zagrożone i buforowe. Zgodnie z decyzjami wykonawczymi Komisji Europejskiej wprowadzono m.in. zakaz umieszczania ptactwa, przedłużenie okresów likwidacji stad oraz ograniczenia w przemieszczaniu drobiu i produktów drobiowych. Te działania, choć niezbędne z punktu widzenia bezpieczeństwa epizootycznego, spowodowały poważne straty ekonomiczne w gospodarstwach drobiarskich.
Planowane rozwiązania
Projekt rozporządzenia zakłada wdrożenie rozwiązań wynikających z art. 220 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013, ustanawiającego wspólną organizację rynków produktów rolnych.
Do realizacji zadań państwa członkowskiego wyznaczono Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (ARiMR). Zgodnie z rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2025/1485 z dnia 24 lipca 2025 r., ARiMR będzie odpowiedzialna za przyjmowanie wniosków o wsparcie oraz wydawanie decyzji administracyjnych. W praktyce oznacza to, że rolnicy będą mogli składać wnioski w oddziałach regionalnych Agencji.
Rekompensaty dla gospodarstw
Nowe przepisy mają zapewnić rekompensatę strat poniesionych przez gospodarstwa w sektorze mięsa drobiowego i jaj, objęte restrykcjami wynikającymi z występowania HPAI. Jak podkreślono w uzasadnieniu, proponowane rekompensaty mają poprawić płynność finansową gospodarstw drobiarskich oraz wzmocnić ich konkurencyjność na rynku.
Znaczenie dla branży
Sektor drobiarski jest jednym z filarów polskiego rolnictwa i eksportu rolno-spożywczego. Dlatego wsparcie w obliczu strat spowodowanych przez grypę ptaków jest nie tylko pomocą doraźną, ale również działaniem stabilizującym rynek.
Projekt rozporządzenia wpisuje się w szerszą politykę unijną, której celem jest zapewnienie producentom ochrony przed skutkami kryzysów epizootycznych oraz utrzymanie ciągłości dostaw żywności na rynku wspólnotowym.
Opracowano przez IBIMS Green https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX:32025R1485