Wywiady i wydarzenia
Polska wołowina między eksportem, dobrostanem a nową WPR. Kongres Hodowców Bydła Mięsnego o wyzwaniach i szansach sektora
8 grudnia odbył się Kongres Hodowców Bydła Mięsnego, który zgromadził przedstawicieli administracji rządowej, hodowców, naukowców oraz ekspertów rynku wołowiny. W centrum uwagi znalazła się konkurencyjna pozycja polskiej wołowiny na rynkach…
Kupuj Świadomie – PRODUKT POLSKI”. Nowa kampania porządkuje zasady oznaczania żywności
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wystartowało z nową odsłoną kampanii informacyjno-edukacyjnej promującej znak PRODUKT POLSKI. Inicjatywa ma przypominać konsumentom, jak dużą wartość mają świadome wybory zakupowe oraz ułatwiać identyfikację artykułów…
„Rolnictwo to sektor strategiczny” – sektor rolno-spożywczy pod lupą ekspertów
Podczas IV Kongresu „Dialog o Gospodarce”, odbywającego się pod hasłem „Bezpieczeństwo”, wiceminister rolnictwa i rozwoju wsi Adam Nowak zaznaczył, że bezpieczeństwo żywnościowe – obok militarnego oraz energetycznego – jest fundamentem…
„To jest moment na działanie” – rozmowa z Jerzym Wierzbickim, Prezesem Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego
Coraz głośniej mówi się o kolejnym, rocznym przesunięciem wejścia w życie rozporządzenia EUDR (European Union Deforestation Regulation). Co to oznacza dla polskiej wołowiny i co – Pana zdaniem – Ministerstwo…
Trzecia edycja Kulinarnego Pucharu Polskiego Mięsa Wołowego i Wieprzowego rozstrzygnięta
Już 27 października odbędzie się 3. finał Kulinarnego Pucharu Polskiego Mięsa Wieprzowego i Wołowego – konkursu kulinarnego dla uczniów szkół gastronomicznych, zorganizowany przez Związek POLSKIE MIĘSO. Zadania finałowe Finaliści, wyłonieni…
Konferencja „Sustainability and Animal Welfare – from Farm to Fork”, Wiedeń, 8 października 2025
8 października 2025 roku, w wiedeńskim w hotelu Novotel, odbyła się międzynarodowa konferencja poświęcona zrównoważonej produkcji wołowiny i dobrostanowi zwierząt, zorganizowana przez OSI Foods Polska oraz Alpenrind z Salzburga (Austria)…
Spotkanie branży rolniczej w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi – rozmowy o rynku, kredytach i umowie Mercosur
W czwartek, 16 października, w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi odbyło się kolejne z cyklu spotkań ministra Stefana Krajewskiego z przedstawicielami organizacji rolniczych i branżowych. Rozmowy poświęcone były bieżącym wyzwaniom…
Od bioasekuracji po dezynfekcję transportu zwierząt — główne wnioski z Posiedzenia Grupy Roboczej Głównych Lekarzy Weterynarii
W dniach 6–7 października 2025 roku w Danii odbyło się nieformalne posiedzenie Grupy Roboczej Głównych Lekarzy Weterynarii (GLW) państw członkowskich Unii Europejskiej. Wydarzenie zostało zorganizowane przez duńską prezydencję i stanowiło…
Polskie mięso na Anuga 2025 w Kolonii
„Gdzie innowacje zajmują centralne miejsce, a przyszłość nabiera smaku!” – Anuga 2025 w liczbach i faktach W dniach 4–8 października 2025 roku w niemieckiej Kolonii odbyły się targi Anuga 2025…
POLAGRA 2025: przyszłość branży spożywczej w centrum uwagi
40 lat tradycji i spojrzenie w przyszłość Jubileuszowa 40. edycja targów, odbyła się w Poznaniu pod hasłem „POLAGRA 4.0”. Wydarzenie po raz kolejny potwierdziło swoją pozycję jako jedno z najważniejszych…
Dożynki Polskie 2025 w Spale: Święto wdzięczności i rozmów o przyszłości polskiej wsi
28 września 2025 roku Spała ponownie stała się centrum polskiego rolnictwa. Po kilkuletniej przerwie ogólnopolskie dożynki wróciły do miejsca, w którym tradycja została zapoczątkowana w 1927 roku przez prezydenta Ignacego…
Dożynki Prezydenckie 2025: wspólne przesłanie Prezydenta i Ministra Rolnictwa do polskiej wsi
Tegoroczne Dożynki Prezydenckie były nie tylko okazją do świętowania i podziękowania rolnikom za ich trud, ale także do przedstawienia ważnych deklaracji dotyczących przyszłości polskiego rolnictwa. Zarówno Prezydent RP Karol Nawrocki,…
Polska nauka i rolnictwo w centrum uwagi
Największe spotkanie świata polityki, nauki i gospodarki w regionie W dniach 2–3 września 2025 r. w Karpaczu odbyło się XXXIV Forum Ekonomiczne – największe wydarzenie w Europie Środkowo-Wschodniej, które jak…
Sokołów świętuje 25-lecie. Ćwierć wieku innowacji, inwestycji i rozwoju
Grupa Sokołów świętuje 25-lecie, a zakład w Sokołowie Podlaskim – 50-lecie istnienia. Bilans ćwierćwiecza obejmuje: 8 wyspecjalizowanych zakładów, 4 spółki zależne, 280 sklepów własnych i 39 centrów dystrybucji. W tym…
Wywiad z Witoldem Choińskim, Prezesem Zarządu Związku POLSKIE MIĘSO
Panie Prezesie, na początku sierpnia w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi odbyło się spotkanie przedstawicieli resortu z organizacjami branżowymi. Jak Pan ocenia tę inicjatywę? To spotkanie było bardzo potrzebne i…
Smaki z całej Polski na PGE Narodowym! Rusza Festiwal Polskiej Żywności #KupujŚwiadomie
Już w pierwszy weekend września PGE Narodowy w Warszawie wypełni się zapachem tradycyjnych potraw, regionalnych przysmaków i kulinarnych opowieści. 6 i 7 września odbędzie się tam Festiwal Polskiej Żywności #KupujŚwiadomie,…
Kolejne posiedzenie Intergrupy PE ds. dobrostanu zwierząt: debata o wartości odżywczej żywności pochodzenia zwierzęcego
W Parlamencie Europejskim odbędzie się wkrótce kolejne posiedzenie Intergrupy ds. dobrostanu zwierząt, które tym razem skupi się na roli żywności pochodzenia zwierzęcego w europejskiej diecie i debacie publicznej o przyszłości…