Drób: czerwcowy szczyt cen w UE
W lipcowej edycji „Agro Nawigatora” wskazano, że produkcja drobiu w Polsce na początku 2025 r. wyraźnie spadła, a ceny kurcząt w UE w czerwcu przekroczyły 3 EUR/kg. Co istotne, dynamika wzrostu w Polsce była jeszcze wyższa niż średnia unijna. To konsekwencja strat spowodowanych grypą ptaków i chorobą Newcastle – tylko od stycznia do maja zutylizowano ponad 10 mln sztuk drobiu, czyli ok. 5% krajowego pogłowia. Według prognoz ceny na rynku krajowym utrzymają się w drugiej połowie 2025 r. w pobliżu 6 zł/kg, choć w 2026 r. mogą spaść w okolice 5,40 zł/kg.
Wieprzowina: odbicie po dołku
Rynek trzody chlewnej w pierwszych miesiącach roku notował spadki, jednak wiosną 2025 r. sytuacja zaczęła się odwracać. Agro Nawigator wskazuje, że dołek cenowy jest już za nami – w kwietniu cena skupu wyniosła 7,02 zł/kg (-7,9% r/r), a na koniec roku prognozowany jest poziom ok. 7 zł/kg. Eksport wieprzowiny z Polski w I kwartale wzrósł o 1,9% r/r dzięki większemu wolumenowi, mimo spadku cen uzyskiwanych przez eksporterów. Dalsze perspektywy są jednak obciążone ryzykiem – ASF i pryszczyca mogą zaburzyć odbudowę produkcji.
Wołowina: rekordy cenowe, ale podaż nie nadąża
W przeciwieństwie do wieprzowiny, wołowina notuje historyczne maksima. W kwietniu cena skupu bydła wyniosła 13,48 zł/kg (+29,7% r/r), a relacja ceny do pasz osiągnęła rekordowe 7,15. Eksport polskiej wołowiny wzrósł aż o 24,7% r/r. Mimo tak korzystnej opłacalności, produkcja w UE spada – rolnicy rezygnują z hodowli z powodu regulacji klimatycznych, chorób oraz problemów z sukcesją gospodarstw. Prognoza mówi o utrzymaniu się cen na wysokim poziomie do końca 2025 r..
Choroby zwierząt i handel globalny jako kluczowe ryzyka
Na sytuację branży mięsnej coraz mocniej oddziałują czynniki zewnętrzne. W kwietniu raport podkreślał, że produkcja w UE pozostaje pod presją grypy ptaków i mniejszego pogłowia loch, co ograniczało zarówno drób, jak i wieprzowinę. Z kolei najnowsze analizy EFSA (lipiec 2025) wskazują na ryzyko przedostania się nowego genotypu wysoce zjadliwej grypy ptaków z USA do Europy – zarówno poprzez sezonowe migracje dzikich ptaków, jak i handel produktami mlecznymi czy mięsnymi. Choć ryzyko importu wirusa z mięsem jest oceniane jako niskie, to potencjalne skutki dla europejskiej branży mogłyby być poważne.
Polska i europejska branża mięsna w połowie 2025 r. stoi w obliczu sprzecznych trendów z jednej strony odbicie wieprzowiny i rekordy wołowiny, z drugiej – wysokie ceny drobiu pod presją chorób ptaków. Wspólnym mianownikiem pozostaje niepewność: ryzyko epizootyczne, regulacyjne i klimatyczne, które mogą w kolejnych miesiącach decydować o kształtowaniu się rynku bardziej niż czynniki popytowo-podażowe.
Opracowane przez IBIMS Green na podstawie informacji z PKO Bank Polski, Credit Agricole Bank Polska S.A., European Food Safety Authority